Par dzīvniekiem

Priecīgs lācis

Pin
Send
Share
Send


Lācis ir viens no gudrākajiem dzīvniekiem uz Zemes. Viņu izmēri ir diezgan lieli, taču tiem ir nenotverama žēlastība un tie iedvesmo cilvēkus ar baiļu sajūtu. Neskatoties uz šo plēsoņu sugu daudzveidību, tie visi atšķiras viens no otra. Īpaša interese ir briļļu lācis.

Briļļu lāču īpašības un dzīvotne

Priecīgs lācis apdraudētās lāču sugas uz planētas. Tas ir iekļauts Starptautiskajā Sarkanajā grāmatā. Daudzi zooloģiskie dārzi uzskata par pagodinājumu, ja šis dzīvnieks ir viņu kolekcijā un piedalās tā audzēšanas programmā.

Vietējie iedzīvotāji aktīvi iznīcina šo lāci, jo uzskata, ka zvērs uzbrūk mājlopiem un iznīcina labību. Turklāt tiek uzskatīts, ka viņa žultspūslis var izārstēt daudzas slimības.

Saistībā ar mežu izciršanu un aktīvu būvniecību lāču dzīvotne piedzīvo būtiskas izmaiņas un noved pie populācijas samazināšanās. Šī suga dzīvo nepieejamās kalnu teritorijās, tāpēc tā ir maz pētīta.

Dzīvnieks aug līdz diviem metriem, tēviņi sver apmēram 140 kg, mātītes ir divas reizes vieglākas, platums pie pleciem ir aptuveni 80 cm. Spectacled Bear, foto kas ir ievietots lapā, ar pinkainu kažokādu melnā krāsā dažreiz ar brūnu nokrāsu.

Tā purns ir nedaudz īsāks nekā radniecīgajiem. Šīs sugas nosaukums cēlies no spilgtiem plankumiem ap acīm, kas savieno uz kakla. Zinātnieki uzskata, ka dzīvnieks ir tiešs milzu īsspalvaina lāča (Arctodus simus) pēcnācējs, kurš pastāvēja ledus laikmetā.

Punkta lāča svars ir aptuveni 500–600 kg, tomēr ir atrasti indivīdi, kas sasniedz 1000 kg. Šiem zīdītājiem ir īss, muskuļots kakls un spēcīgas ekstremitātes. Viņu pakaļkājas ir īsākas nekā priekšējās, kas ļauj perfekti kāpt kokos.

Šo principu atšķirīga iezīme ir skeleta struktūras iezīmes. Visiem lāču sugas pārstāvjiem ir 14 pāri ribu, bet briļļu lāčiem - tikai 13.

Priecīgs lācis mīt Dienvidamerikas kontinentā. Šī ir vienīgā lāču suga, kas atrasta šajā reģionā. Tas atrodams Venecuēlā, Ekvadorā, Kolumbijā, Peru, Bolīvijas un Panamas rietumos. Galvenie biotopi ir kalnu apgabali un savannu zemienes.

Raksturs un dzīvesveids

Šī ir labdabīgākā lāču suga. Viņi nekad vispirms neuzbrūk cilvēkiem. Izņēmumi ir gadījumi, kad ir acīmredzami draudi viņu mazuļu dzīvībai vai aizsardzībai. Nebija fatālu gadījumu. Tiesa, notika tā, ka lāči vienkārši ļoti slikti pārspēja agresoru. Kad parādās cilvēks, dzīvnieks dod priekšroku kāpt garā kokā.

Šie dzīvnieki nekad nesadala teritoriju savā starpā, lai gan viņi labprātāk dzīvo nošķirtu dzīvi. Teritorijās, kas bagātas ar pārtiku, mierīgi var novērot vairāku indivīdu līdzāspastāvēšanu.

Viens no atšķirības starp brūnajiem un briļļu lāčiem sastāv no tā, ka pēdējie nekad neziemo un ļoti reti veido dens. Vēlas naktī palikt nomodā, dienas laikā viņi guļ ligzdās, kuras paši būvē un kuras ir grūti atrast blīvās biezokņos.

Brilles lāča uzturs

Spectacled lāči ir visvairāk zālēdāji no saviem radiniekiem. Gaļa veido ļoti nelielu daļu no viņu uztura. Pamatā šie dzīvnieki laupās uz grauzējiem, trušiem, briežiem, posmkājiem, putniem.

Bada laikā viņi var uzbrukt mājlopiem vai būt apmierināti ar burku. Purna strukturālās iezīmes un mēles garums ļauj dzīvniekam baroties ar kukaiņiem un termītiem, saplēšot savas mājas. Un saldumu mīlestība noved pie stropu iznīcināšanas savvaļas medus ieguvei.

Augu barību daudzu dzīvnieku ķermenī ir ļoti grūti absorbēt, un briļļu lācis ir viens no nedaudzajiem, kas to lieto. Zāles, augļu un sakneņu dzinumi - tas ir šī lāča uztura pamats.

Viņa žokļu izturība pārspēj pat milzu pandas žokļu spēku un ļauj viņam ēst pārtiku, kas daudziem dzīvniekiem ir nepieejama. Dzīvnieks var ēst koku mizu, bromeliju kodolu, kā arī palmu zarus, kurus pirms ēšanas viņš saplīst un izmet zemē.

Mīlas lāči un kaktusi. Viņi pat var uzkāpt uz tiem, lai baudītu nepieejamos augļus, kas aug augšstāvā. Dažreiz briļļu lāči uzrauga laukiem, kas pieder vietējiem iedzīvotājiem. Viņu reidu priekšmets ir cukurniedres.

Piedāvātā lāča pavairošana un mūžs

Dzīvnieku kopulācija notiek jebkurā laikā, bet vislielākā aktivitāte tiek novērota pavasarī un vasaras sākumā pirms lietus sākuma. Kad mātīte sāk meklēt estrus, tēviņi pārtrauc jokot, kamēr mātīte ir gatava pārošanai.

Izveidots tikai vaislai, dzīvnieku pāris paliek vairākas nedēļas kopā un atkārtoti pārojas. Tomēr šo dzīvnieku pārošanās spēles ir pētītas ļoti maz.

Iespaidīga dzīvnieka organisma iezīme ir piespiedu grūtniecības plānošana. Apaugļota olšūna sadalās un vairākus mēnešus brīvi atrodas dzemdes dobumā. Kavētā implantācija veicina mazuļu dzimšanu laikā, kad pārtika kļūst bagātīga.

Pēc astoņiem grūtniecības mēnešiem piedzimst 1-3 mazuļi. Zīdaiņi ir dzimuši aklie un sver aptuveni 300 g, bet tiem jau ir melna krāsa ar dzelteniem plankumiem, kas raksturīgi šai sugai.

Neskatoties uz mazu izmēru, mēnesī viņi dosies medībās kopā ar māti, un sešos mēnešos viņi sver apmēram 10 kg. Dzīvnieku valstībā viņu ienaidnieki ir tikai vīriešu briļļu lāči un puma.

Pēc piedzimšanas mazuļu māte modri vēro, audzina un nelaiž mazuļus prom uz vienu gadu. Pēc tam bērni iegūst neatkarību un sāk dzīvot savu dzīvi bez pieaugušo palīdzības.

Neskatoties uz to, ka zinātnieki uzskata brūnos un briļļu lāčus ļoti līdzīgi, gēnu apmaiņa starp tām nav iespējama, tas ir, izpaužas reproduktīvā izolācija. Tas nozīmē, ka ir iespējama pārošanās starp šo sugu dzīvniekiem. Tomēr viņu pēcnācēji nevarēs būt bērni, ja vispār būs dzīvotspējīgi.

Dzīves ilgums brūnais lācis un briļļu lācis apmēram tāds pats un savvaļā ir apmēram 25 gadus. Tomēr tika reģistrēts gadījums, kad briļļu lācīša dzīves ilgums bija 36 ar pusi gadu nebrīvē. Savvaļas daba ir tik skaista, jums tikai jāpievērš uzmanība tam. Mīli viņu, mācies un nekad neiznīcini.

Pin
Send
Share
Send