Par dzīvniekiem

Korsak - lapsu suga

Pin
Send
Share
Send


Lapsu ģints pārstāvis, parasto lapsu tuvākais radinieks, vispārējā noliktavā ir samazināta tā kopija. Ķermeņa garums 50-60 cm, svars ap 2,5-3 kg, plecu augstums ap 30 cm, aste apmēram puse no ķermeņa garuma. Korsak ir nedaudz tupēts, ar iegarenu smailu purnu. Matu līnija nav tik bieza un lieliska kā lapsai vai ziemeļu lapsai, un nav tik gaiša. Ķermeņa augšdaļas vispārējais krāsu tonis ir diezgan “pamests” - blāvi gaiši pelēks ar okera nokrāsu. Neskaidra aizmugurekrabjaBrūns tonis ar sudraba pārklājumu, ko rada ārējo matu sudrabaini balti galiņi. Kājas un galva, ausu aizmugure, atšķirībā no parastās lapsas, ir tādā pašā tonī ar ķermeņa sāniem. Aste bez balta gala. Vasaras kažokādas ir ievērojami īsākas nekā ziemas, blāvi toņi. Atšķirībā no lapsu radiniekiem, Korsakam nav nepatīkamas smakas. "suņi”.

Dzīvnieka izplatības apgabals aptver Eirāzijas plakanos sausos stepes, pustuksus un akmeņainos tuksnešus no Kaspijas caur Kazahstānu un Centrālāziju līdz Ķīnas ziemeļaustrumiem un Gobi tuksnesi. Krievijā šīs sugas izplatība ir sadalīta divos mazos fragmentos. Viens no tiem aizņem stepes starp Melno jūru un Kaspiju, Volgas lejteci un Volga-Urālu. Otrā sadaļa ir Transbaikāla stepes. Viens no kritiskajiem faktoriem, kas ierobežo Korsak izplatību, ir sniega sega: šī mazā lapsa pielīp vietām, kur sekli sniegi ir sabiezināti vai pat pilnīgi novērsti ar vēju, kā arī izvairās no vietām, kur ir vaļīgs sniegs. Korsak - pats attālo stūru iedzīvotājs, gandrīz nekad nenāk uz mājokli, visur viņš patur diezgan slepeni un uzmanīgi. Atšķirībā no parastās lapsas, kurai ir liels labums no tā, ka esi tuvu cilvēkam, korsaks izvairās no jebkādas tuvināšanās ar viņu.

Korsaki dzīvo apmetušies siltajā gada daļā, taču stingra teritorialitāte viņiem nav raksturīga, un tāpēc konflikti par īpašumtiesībām uz konkrētu vietu ir ļoti reti. Ziemā bez barības, it īpaši, ja sniegs ir dziļš, Korsaks veic ievērojamas migrācijas, un pārvietošanās diapazons notiek gandrīz katru gadu. To, protams, nevar salīdzināt ar ziemeļu lapsu masveida migrāciju, bet tomēr dažos apgabalos ir reģistrēta Korsak kustība 500-600 kilometru garumā. Ziemas migrācijas laikā šīs mazās gailenes bieži seko saigas ganāmpulkiem, kas aiz sevis atstāj blīvi iesaiņotu sniegu.

Korsak ir īsts urbējs, kurš piesaistīts savai patversmei ne tikai vaislas sezonā, bet bieži arī ziemā. Pats dzīvnieks parasti rakt tikai mazas vienkāršas urvas, “dienas” un pat tad tikai salīdzinoši mīkstā augsnē. Izmitināšanai biežāk tiek izmantoti lielu grauzēju urvas - gruntsargi, daži gopi. Tajā pašā laikā šī mazā lapsa nokārto slīkšņu urvas bez jebkādas apstrādes, dažreiz pat dalot tos ar galvenajiem īpašniekiem, tā ir spiesta paplašināt goperu mājokļus, pielāgojot tos savam izmēram. Šādi "aizņemti" caurumi, kā likums, ar vairākām ieejām un ligzdošanas kamerām, sarežģītu gājienu sistēmu. Korsars izlīdzina un rams zemi ap caurumu: plakanu butāna izmešanu var būt grūti pamanīt no tālienes pat atklātā stepē.

Ja urvas atrodas augšpusē vai pauguru nogāzēs grupās, tās bieži savieno takas, mednieki tos sauc “īspilsētas" Dienas atpūtai 100-300 metru attālumā no slota atveres virsmas ir nelieli padziļinājumi - “dienas”, Vienlaikus darbojoties kā novērošanas posteņi. Turklāt netālu no Korsaki amata Korsaki organizē vairākas “latrines” mazu bedru veidā. Kubu pastāvīgu satraukumu vietā izveidojas mazs tramplīns - “punkts" Šī gailene, tāpat kā lielāks sarkanais radinieks, ir diezgan nekārtīga: caurumā ir daudz ēdienu palieku galvas, astes, ķepas, spārni.

Korsak nav pārāk kautrīgs: guļot pie cauruma, viņš spēj cilvēku ielaist 30-50 metru attālumā. Vajātais dzīvnieks skrien ar ātrumu 40-50 km / h, taču tas šādas sacensības neiztur ilgi, ne ilgāk kā 15-20 minūtes. Tāpēc, izkļūstot no vilka vai stepju ērgļa, korsacs mēdz nomesties pirmajā caurumā, ar kuru tas sastopas. Atrodoties grūtā stāvoklī prom no cauruma, šī mazā lapsa var uzbrukt ienaidniekam ar skaļu kliegšanu, pat lielu suni. Kad cilvēks tuvojas, viņa neskrien prom un neslēpjas caurumā, bet nedaudz skrien uz sāniem un slēpjas. Pirmkārt, dzīvnieks tiek stingri piespiests pie zemes, cerot, ka tie netiks redzēti, uzmanīgi sekojot tuvojošam cilvēkam un ļaujot viņam iet 10-12 metru attālumā. Ja korsaks saprot, ka tas ir atklāts, tas bieži izliekas par mirušu (šādi rīkojas citi plēsēji, piemēram, hiēna un jenotsuns): tas atrodas pilnīgi nekustīgs, atslābināts, aizverot acis. Šādā brīdī jūs pat varat to paņemt, bet ir vērts to ievietot vietā, jo korsaks uzlec un aizbēg.

Izsekojot lielo laupījumu, Korsak vairāk paļaujas uz redzi, bet ķeras uz peldi - uz dzirdi. Pateicoties labajam instinktam, viņš ziemā zem sniega viegli atrod kāda cita ēdiena paliekas. Dzīvnieks ir diezgan kluss, balss - visbiežāk plaisājoša - tiek dzirdama tikai nemiera laikā, retāk medību laikā.

Korsak tiek viegli pieradināts, turot to nebrīvē - patīkamu dzīvnieku, kurš reti mēģina iekost.

Šis mazais plēsējs ēd mazos un vidējos grauzējus (pīles, jerboas, zemes vāveres) un zaķiem līdzīgus. Vasarā tuksnešos viņš noķer mazos gardēžus un rāpuļus (ķirzakas, čūskas), lielos kukaiņus - siseņus un lāču mazuļus. Ziemā korsacs ekstrahē patronas no sniega, un akūtas barības periodos tas nenomierina garu un apēd vilku ieguves atliekas - saigas, gazeles un no apmetnēm savāc virtuves atkritumus. Viņš gandrīz nedzer ūdeni, tāpat kā daudzi citi tuksneša dzīvnieki, saņemot mitrumu kopā ar ēdamo upuru vēdera šķidrumu.

Pirms iziešanas no bedrītes, dodoties medībās, korsete vispirms izliek tikai galvu, pēc tam pēc pārtraukuma to rāda uz pleciem. Pārliecinājies, ka apkārt viss ir mierīgi, vesels izkāpj un apmetas guļus uz butāna netālu no cauruma, lai apskatītos. Pamanījis briesmas, korsacs apsēžas, ilgi peering tā virzienā, no kura nepatikšanas varētu draudēt. Ja viņš pamana kaut ko patiešām satraucošu, viņš sāk “mizot”. Ja trauksme izrādījās nepatiesa, šis mazais plēsējs dodas barības meklējumos. Korsaki medī viens pats, parasti slēpjot vai stumjot laupījumu mazu krūmu starpā. Viņi cenšas noķert ātras pēdas, ne vienmēr veiksmīgi. Regulāri apmeklējiet gerbilu un lauka baložu kolonijas, kur viņi apķērīgi gūst dzīvniekus ceļā. Atšķirībā no parastās lapsas, korsaks nevarpelei" Šis plēsējs savu laupījumu ēd uz vietas vai velk to caurumā.

Precētie Korsaka pāri pārdzīvo bieži visu mūžu. Gada laikā ir tikai viens metiens, mazuļu skaits parasti ir 4–6, maksimālais skaits 16. Gonēšana notiek janvārī – februārī, šajā laikā starp tēviņiem notiek biežas cīņas. Pirmās slotas parādās aprīlī. Korsachata piedzims pilnīgi bezpalīdzīgi, bet viņi aug diezgan ātri. Viņi nogatavojas 14-16 dienā, un 4 nedēļu vecumā viņi jau sāk ēst gaļu. Mātīte dzīvo kopā ar jaunieti ligzdas caurumā līdz apmēram 2 mēnešu vecumam. Tēviņš ienes laupījumu, bet, kamēr kucēni nav vecāki, viņš atpūšas atsevišķā caurumā. Slotas parasti paliek kopā visu ziemu un sadalās tikai nākamās riestu sākumā.

Korsak pieder pie zemas vērtības kažokādu tirdzniecības objektiem, lai gan stepju iedzīvotāji to medī jau kopš bronzas laikmeta. Šis mazais plēsējs uz cilvēka saimniecisko darbību reaģē asāk nekā parasta lapsa: dažās vietās, pieaugot iedzīvotāju skaitam un mājlopiem, graudaugu kultūru platībām, dažreiz tas vispār izzūd. Tātad, pirms 200-300 gadiem, Korsakas izplatības areāls izplatījās uz rietumiem līdz Krimai, Ukrainas Melnās jūras piekrastei, bet pēc neapstrādātu stepes aršanas zvērs vairs nebija pieejams. To pašu iemeslu dēļ pēdējās desmitgadēs šīs mazās jaukās lapsas skaits Kazahstānas ziemeļos ir nepārtraukti samazinājies.

Korsaka izskats

Korsak ir pieticīgs izmērs - ķermeņa garums ir tikai 45-65 centimetri. Astes garums sasniedz 20-35 centimetrus.

Pieaugušie sver no 3,5 līdz 7 kilogramiem. Augstums skaustā ir apmēram 30 centimetri.

Stepe lapsām ir lielas, smailas ausis. Šie purnu saimes pārstāvji ir īsi ar maziem zobiem. Kažokādai ir pelēka krāsa ar sarkanīgu vai dzeltenīgu nokrāsu. Kažokādas uz krūtīm, vēdera un rīkles ir gaišas. Astei ir tumšs gals.

Lapsa tālumā atgādina suni.

Ziemā kažokāda kļūst blīvāka, garāka un zīdaina, savukārt iegūst salmu pelēcīgu nokrāsu. Vasarā mētelis ir tumšāks un īsāks.

Šiem dzīvniekiem ir lieliska redze, smarža un dzirde. Stepes lapsas var kāpt kokos, un skrējiena laikā tās paātrinās līdz 60 kilometriem stundā. Kad lapsas medī vai konfliktē ar citiem ģimenes locekļiem, tās mizas.

Stepes lapsas izturēšanās un uzturs

Kā dzīvotne Korsak dod priekšroku kalnainiem apgabaliem ar nelielu veģetāciju. Stepes lapsas izvairās no mežiem. Bet meža stepju zonas ir diezgan piemērotas šiem dzīvniekiem. Stepes lapsas arī nekāpj kalnos, bet tikai aprobežojas ar pakājēm.

Tā kā Korsaks dzīvo sausā klimatā, viņi ūdeni iegūst no pārtikas. Lapsas dzīvo urvās, bet pašas tās rakt diezgan reti, visbiežāk tās apdzīvo murkšķu, āpšu, zemes vāveru vai citu lapsu pamestos mājokļus. Stepes lapsas neiegūst savas teritorijas. Dažreiz tos apvieno mazās kolonijās.

Sniegotās ziemās Korsaks migrē simtiem kilometru uz dienvidiem. Šie suņu dzimtas pārstāvji medī vakarā un naktī. Uzturā ietilpst grauzēji: peles, kāmji, lauka baloži, jerboas un zemes vāveres. Arī lapsas uzbrūk putniem un ēd viņu mūrus. Korsaks nenomierina burjonu.

Jaunais Korsaks ir jautri viens ar otru.

Gados, kad trūkst dzīvnieku barības, plēsējs pāriet uz veģetāciju. Stepes lapsas ēd augļus, dārzeņus un dažādus garšaugus. Tādējādi viņi uztur vitamīnu līdzsvaru organismā.

Bieži stepju lapsas var atrast apmetņu tuvumā. Viņi arī barojas poligonos un uzbrūk mājputniem.

Pavairošana un ilgmūžība

Šie dzīvnieki veido pārus uz mūžu. Partnera meklēšanas laikā tēviņi cīnās savā starpā. Pārošanās sezona sākas janvārī-martā. Grūtniecības process ilgst 2 mēnešus, un novembrī parādās pēcnācēji. Mātīte dzemdē 2 līdz 6 lapsas.

Bērni ir akli, viņu ķermenis ir pārklāts ar pūkainu kažokādu gaiši brūnā krāsā. 2 nedēļas pēc piedzimšanas mazuļiem atveras acis. Māte 2 mēnešus baro savus mazuļus ar pienu, bet 5 nedēļas viņi baro tos ar gaļu.
Jaunā augšana sāk atstāt denu otrajā dzīves mēnesī. Līdz 9 mēnešu vecumam lapsām sākas pubertāte. Spēja vairoties Korsakā rodas 2. gadā. Dzīves ilgums savvaļā ir apmēram 9 gadi.

Stepes lapsas bērni.

Ienaidnieki

Stepes lapsām ir daudz ienaidnieku - plēsīgo putnu, vilku un citu lapsu sugu. Lai arī šie dzīvnieki ātri skrien, viņi arī ātri nogurst, tāpēc vilkam ir viegli noķert stepju lapsu. Vilki stundām ilgi var skriet vienā tempā.

Korsaku medī arī cilvēki, kas nav komerciāli ieinteresēti, jo ziemā lapsu kažokādas tiek augstu novērtētas. Kaut arī šī kažokāda nav pārāk skaista, tā ir silta un praktiska.

Mūsdienās Korsaki ir iekļauts Sarkanajā grāmatā. Precīzs iedzīvotāju skaits nav pieejams.

Ja atrodat kļūdu, lūdzu, atlasiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter.

Izplatīšana

Korsak ir plaši izplatīts stepēs, daļēji tuksnešos un daļēji Dienvidaustrumu Eiropas un Āzijas tuksnešos kopā ar sarkano lapsu. Korsak ir atrasts no Irānas ziemeļiem, Kazahstānas, Afganistānas un Centrālāzijas līdz Mongolijai un Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Tas sastopams Krievijā: rietumos tas reti sasniedz Donas reģionu un Ziemeļkaukāzu, ziemeļos - līdz Lejas Volgas reģionam, Urālu dienvidu galā, Rietumu Sibīrijas dienvidos, diapazona robeža iet ap Altaja no rietumiem un gar Zaysan depresijas ziemeļu nogāzi sasniedz valsts robežu. Vēl viena diapazona daļa Krievijā ir Transbaikalijas dienvidi.

Dzīvesveids un uzturs

Korsak dod priekšroku kalnainiem apgabaliem ar zemu veģetāciju: daļēji tuksnešiem un sausiem stepiem, ar nelielu sniegu ziemā vai ar sablīvētu sniega segu. Mazāk izplatīts meža stepju zonā un tuksnešos tas nonāk pakājē. No blīvas veģetācijas, mežiem un artiem laukiem viņš izvairās. Atsevišķas vietas platība var sasniegt 35–40 km², uz tās ir izveidots caurumu, ceļu, smaku marķēšanas tīkls.

Korsak dzīvo caurumos, kas ir saistīts ar tās biotopu - sausajām vietām ar karstām dienām un aukstām naktīm vasarā un ar bargajām ziemām. Kā mītnes tas izmanto murkšķu urvas, pielāgo zemes vāveru un lielo gerbiņu urvas un laiku pa laikam aizņem vecos āpšu un lapsu urvus. Patstāvīgi patstāvīgi rakt urvas. Dažreiz urvas atrodas grupās, bet tikai viens no tiem ir dzīvojamais. Korsaka urva parasti ir sekla, apmēram 2,5 m gara un ar vairākām ieejām.

Korsak medī viens pats, galvenokārt krēslas laikā, bet nebrīvē arī izrāda ikdienas aktivitātes. Tam ir laba ožas sajūta, redze un dzirde. Medībās viņš lēnām pastaigas vai gļēvulīšus pret vēju un, jūtot laupījumu, to nozog vai mēģina apdzīt. Dažreiz viņš ļauj cilvēkam pieiet ļoti tuvu. Dažreiz, nespējot paslēpties, slēpjas, izliekoties par mirušu, bet pie pirmās izdevības aizbēg.

Korsars barojas galvenokārt ar maziem grauzējiem (pīlēm, kaitēkļiem, pelēm, jerboām), rāpuļiem, kukaiņiem, putniem un to olām. Retāk iegūst zemes vāveres, ežus, zaķus. Ar pārtikas trūkumu tas ēd burjonu un visu veidu atkritumus. Augu barība gandrīz nepieskaras. Ilgu laiku var iztikt bez ūdens. Ziemā sakarā ar samazinātu pārtikas daudzumu un grūtībām, kas saistītas ar tā meklēšanu dziļā sniegā, Korsaku skaits var samazināties desmitiem reižu. Daudzviet Korsaks rudenī migrē uz dienvidiem, dažreiz sekojot gangas ganāmpulkiem, kas tramda sniegu un tādējādi atvieglo Korsaks pārvietošanos un medības. Korsaku masveida migrāciju var izraisīt arī stepju ugunsgrēki, grauzēju katastrofālā izmiršana utt. Šādu migrāciju laikā Korsaks parādās tālu ārpus diapazona un pat steidzas uz pilsētām.

Galvenie ienaidnieki ir vilks un lapsa. Vilki plēš Korsaksu, kurš, neskatoties uz spēju attīstīt labu ātrumu (līdz 40-50 km / h), drīz nogurst un palēninās. No otras puses, Korsaks bieži uzņem saigas, gazeles un citu vilku plosītos dzīvniekus. Kas attiecas uz parasto lapsu, tas ir galvenais korsaku konkurents.

Korsaks izklausās tādas pašas skaņas kā arktiskās lapsas un lapsas: riešana, čukstēšana, čīkstēšana, ņurdēšana un ņurdēšana.

Pin
Send
Share
Send