Par dzīvniekiem

Bebrs un viņa cīņa

Pin
Send
Share
Send


Ko mēs zinām par bebri? Pirmkārt, ka bebrs ir diezgan liels zvērs, sasniedzot 30 kg svaru. Viņu pamatoti uzskata par vienu no lielākajiem grauzēju atslāņošanās pārstāvjiem. Bebram ir vērtīgas kažokādas. Viņš pats dzīvo upju krastos, būvē būdiņas un aizsprostus. Tas, iespējams, ir viss, ko cilvēki parasti saka par šiem interesantiem dzīvniekiem. Un dažreiz pat mazāk. Tas ir kauns! Galu galā nenogurstošie toileru bebri ir pelnījuši vairāk. Tāpēc ir vērts labāk iepazīt mūsu vecos draugus.

Bebrs(Rīcineļļa) ir tupēts korpuss līdz 1 m garš, un dažreiz vairāk. Šī grauzēja aste ir ļoti interesanta. Tas sasniedz 30 cm un pēc formas atgādina airu, saplacinātu dorsoventral (muguras-vēdera) virzienā. Trūkst matu uz bebra astes, tos aizstāj ar lieliem svariem un sariem. Īsas, spēcīgas pakaļkājas, kas aprīkotas ar peldēšanas membrānu. Arī dzīvnieka spīles ir ļoti savdabīgas - ļoti lielas, saplacinātas un izliektas. Spīle ir divpusēja uz aizmugurējās ķepas otrā pirksta. Šī ir bebru "ķemme", ar kuru grauzējs sakārto savus biezos matus, uzmanīgi tos izlīdzinot un ķemmējot. Galu galā bebrs ir ļoti glīts dzīvnieks un ir pieradis pats par sevi parūpēties.

Atšķiras no Amerikas bebra (C. canadensis Rube) sarkanīgu toņu neesamība augšdaļas krāsā, garāka un samērā šaura aste, apaļi iegriezumi uz galvenajiem pakauša kauliem, garāki deguna kauli un dažas citas pazīmes.

Bebra dzirde ir lieliska, kaut arī mazas ausis ir tik tikko pamanāmas starp kažokādām. Niršanas laikā gan ausis, gan nāsis ir cieši aizvērtas. Arī bebra acis ir mazas un aprīkotas ar svarīgu ierīci - caurspīdīgu mirgojošu membrānu, “trešo gadsimtu”. Šīs membrānas aizver acis, kad tās ir iegremdētas ūdenī, tās droši aizsargā no ievainojumiem un ļauj tām redzēt blīvāku vidi nekā gaiss. Bebra lūpām ir īpaši izaugumi, kas, aizveroties aiz lielajiem priekšējiem zariem, kas izvirzīti uz priekšu, neļauj ūdenim iekļūt mutes dobumā, kamēr zobi izlīst. Šāda ierīce ļauj dzīvniekam plīst zem ūdens bez aizrīšanās.

Fosilās atliekas, kas, iespējams, pieder pie izcilām, bet tuvu modernām sugām, ir atrastas kopš vēlā pliocēna. Ukrainas dienvidos, agrīnajā pleistocēnā, tie ir zināmi kopā ar lielu un mazu trogonterija bebru formu (Trogontērijs Fišers). Plio-pleistocēna ģints atlieku atrašanās vietas atrodas upes bebru agrīnā vēsturiskā diapazona robežās, sasniedzot Melnās jūras piekrasti (ieskaitot Krimas pussalu), Kaukāza stīgu (ieskaitot Transkaukāziju) un pp vidējo gaitu. Urāls, Vils, Emba un stepe Irtiša.

Bebri ir lieliski peldētāji un ūdenslīdēji. Viņu greznā kažokāda, bieza, gara, ar augsti attīstītu pūku, ir slikti mitra un palīdz uzturēt siltu ledus ūdenī. To veicina arī biezs zemādas tauku slānis. Bebru lielās plaušas un aknas nodrošina tādas gaisa un arteriālās asins rezerves, ka dzīvnieks var neparādīties uz virsmas 10-15 minūtes (ilgāk nekā jebkurš cits pusūdens zīdītājs), peldoties līdz 700 m.

Pat agrīnajos vēsturiskajos laikos bebru izplatība bija gandrīz nepārtraukta un aptvēra lielāko daļu Eiropas un Ziemeļāzijas, izņemot Sahalīnu un, iespējams, Kamčatku. Tomēr līdz šim gadsimtam nekontrolētas iznīcināšanas un ainavas izmaiņu dēļ cilvēku ekonomiskās aktivitātes ietekmē bebri atradās uz izmiršanas robežas un līdz 30. gadu sākumam palika tikai dažās vietās: Baltkrievijas teritorijā (Sožas, Berezina un Pripyat baseinu baseini), Ukrainā. (Pripjatas, Teterevu un Ausu p. baseini), Smoļenskas (Sožas upes baseins) un Voroņežas (Voroņežas upe) reģionos, Urālu ziemeļos (Konda, Sosva, Pelim un citi) un Tuvas autonomajā Padomju Sociālistiskajā Republikā Jenisejs). Tiek uzskatīts, ka PSRS (bez diapazona Tuva daļas) līdz šim laikam tika saglabāti 900-1000 mērķi. Pārdzīvojušo iedzīvotāju aizsardzības un enerģisku iedzīvotāju atjaunošanas pasākumu rezultātā, kuru skaits bija vairāk nekā pirms divdesmit pieciem gadiem, ir sasniegti nozīmīgi rezultāti, jo īpaši PSRS Eiropas daļā. Līdz 1957. gadam šeit tika atbrīvoti vairāk nekā 2300 bebri, kas nozvejoti galvenokārt Voroņežas rezervātā un Baltkrievijā. Visveiksmīgākā atkārtotā aklimatizācija notika jaukto mežu zonā, es esmu meža stepē. Tā kā bebru dabiskā izplatība ar pienācīgu saglabāšanu notiek diezgan ātri, tiek uzskatīts, ka 5-10 gadu laikā viņi apdzīvos visus dzīvei piemērotos rezervuārus PSRS Eiropas daļā. Ārpus PSRS bebri līdz šim ir saglabājušies Francijā (Ronas upes lejtece), Vācijā un Vācijas Demokrātiskajā Republikā (Elbas upes baseinā), Polijā (Vislas upes baseinā), ievērojamākos daudzumos Norvēģijā, kā arī Mongolijas ziemeļdaļā un rietumos ( lpp. Urungu un Bilgen Melnā Irtišas baseinā) un Ķīnas ziemeļrietumos (Siņdzjana).

Bebra "īpašās iezīmes" ietver pāra ādas dziedzeru klātbūtni astes pamatnē, kas izdala noslēpumu, ko sauc par "bebru straumi".

Kopumā mēs pabeidzām bebra portretu, tagad pievēršamies viņa ieradumu aprakstam. Šis dzīvnieks dod priekšroku apmesties nelielās un ne tik ātrās meža upēs vai ezeros. Lielus dīķus parasti izvairās.

Bebrs apdzīvo lēnām plūstošu meža upju, vecāko un ezeru krastus, izvairoties no platām un ātri plūstošām upēm, kā arī no aizsalstot ūdenstilpnēm līdz apakšai. Vislabvēlīgākie eksistences apstākļi acīmredzot bija meža-stepju zonas dabiskie apstākļi, kurus cilvēks maz mainīja. Palienes koku un krūmu veģetācijas klātbūtnē no mīkstas cietkoksnes (vītolu, papeļu, apses), kā arī bagātīgā ūdens un piekrastes apstākļos bebrs iekļuva daļēji tuksnesī uz dienvidiem, bet ziemeļos joprojām sasniedz polāro loku (Kolas pussalā). . Apmetusies atsevišķi vai ģimenes, pilnvērtīgu ģimeni parasti veido 2 pieaugušie un jauni pēcnācēji no iepriekšējiem un pašreizējiem gadiem. Aktīvs naktī, kā arī rīta un vakara stundās. Ziemā bebri reti pamet patversmes, ēdot rudenī novāktās koksnes lopbarību un zālaugu augu sulīgās saknes.

Bebriem patīk mierīgs un noslēgts dzīvesveids. Viņi tiek turēti atsevišķi, pāros vai ģimenēs. Pilnīga bebru ģimene ir tētis ar mammu un pašreizējā un pagājušā gada bērniem.

Bebri piedzimst tikai reizi gadā. Bebru kāzas notiek ziemas beigās, un ģimene aug vasaras sākumā. Parasti piedzimst 2–4, retāk 6 mazuļi. Jaundzimušie dzīvnieki ir diezgan neatkarīgi: redzīgi un apsegti ar matiem, pēc 1-2 dienām viņi labi peld, un pēc 20 dienām viņi paši var iegūt pārtiku. Bebriem ir pubertāte 2 gadu vecumā - tad bērni pamet savas mājas un dodas meklēt jaunu vietu, atstājot veco vecāku ziņā.

Bebri ir nenogurstoši smagi strādnieki, viņu celtniecības aktivitātes ir sarežģītas un daudzveidīgas. Sākumā šie apbrīnojamie dzīvnieki var būvēt aizsprostus. Pikanti celtnieki saviem dambjiem galvenokārt izmanto alksni, apses un vītolu. Šeit viņi atrod savu jaudīgo priekšzobu pareizu pielietojumu: šie grauzēji nogriež plānus kokus ar tikai astoņu līdz desmit kodieniem un 3-4 minūtēs tiek galā ar biezākiem kokiem (12-15 cm diametrā). Tomēr kārklu izmešana bebriem 1-1,5 apkārtmērā arī nav problēma. Kožot, šie grauzēji rīkojas tā, ka tas nokrīt pareizajā virzienā. Tad dzīvnieki sagrauj zarus un sagriež stumbru gabalos, ko viņi velk uz topošā aizsprosta vietu. Četru kāju celtnieks dažus koka gabalus ar smailu galu iesprauž apakšā, bet citi stingri nostiprina tos starp tiem, lai strāva tos nepalaistu prom. Tajā pašā laikā bebrs strādā ar abiem zobiem, ķepām un galvu. Uzticamības labad grauzēji aizsprostu atbalsta no sāniem ar īpašām šķērsenēm un skrejlapām. Cītīgi dzīvnieki pieliek nepilnības konstrukcijā ar zariem, dūņām, lapām un mālu, visu šo materiālu nogādājot būvlaukumā priekšējās kājās. Bebrs, pārvietojoties pa pakaļkājām, palīdzot sev ar asti, izskatās tik smieklīgi, ka Kanādas indiāņi viņu sauca par “mazo meža īpašnieku” un “ūdens vīru”.

Pamazām pāri kokiem, krūmājiem un zemei ​​upē paceļas vienmērīgs vaļs, ko nenogurstošie celtnieki uzticamības dēļ dažreiz nospiež ar ļoti iespaidīga izmēra akmeņiem (līdz 14-18 kg). Dambja vienā galā apdomīgi bebri sakārto notekas, lai plūdi nesabojātu visu struktūru. Lai paaugstinātu ūdens līmeni aiz aizsprosta (un tādējādi samazinātu spiedienu uz to vienvirziena virzienā), četrkāju inženieri nolaiž papildu aizsprostus, mazākus.

Biotops

Bebri pieder Castaridae ģimenei, kurā ietilpst vienīgā Castor ģints un tikai 2 sugas:

  1. parastais bebrs (rīcineļļa) (pazīstams arī kā upe vai austrumi),
  2. Kanādas bebrs (pazīstams arī kā Ziemeļamerikas) (Castor canadensis).

Mūsdienās Ziemeļamerikas bebri ir sastopami visā kontinentā, sākot no Mackenzie upes ietekas Kanādas dienvidos līdz Meksikas ziemeļiem. Bet tas ne vienmēr notika. Cilvēki ir medījuši šos dzīvniekus gadsimtiem ilgi gaļas, kažokādu un bebru straumes dēļ. Rezultātā 19. gadsimta beigās Kanādas īpatņu skaits kļuva kritisks, un lielākajā daļā to dzīvotņu tie tika gandrīz pilnībā iznīcināti, īpaši Amerikas Savienoto Valstu austrumos. Valsts un vietējās vides aģentūras atskanēja trauksmes signāls, un dzīvniekus sāka pārvadāt no citām vietām. Tie tika ieviesti arī Somijā, Krievijā un vairākās Centrāleiropas valstīs (Vācijā, Austrijā, Polijā). Viena no lielākajām Kanādas grauzēju populācijām šodien pastāv Somijas dienvidaustrumos.

Parasts bebrs agrāk dzīvoja visā Eiropā un Ziemeļāzijā, bet ne visas populācijas spēja izdzīvot cilvēku tuvumā. Līdz 20. gadsimta sākumam Francijā, Norvēģijā, Vācijā, Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā, Ķīnā un Mongolijā bija izdzīvojušas tikai dažas reliktu populācijas ar kopskaitu 1200 īpatņu.

Šo dzīvnieku atkārtotas ievešanas un pārvietošanas programmu rezultātā, kas sāka darboties pagājušā gadsimta pirmajā pusē, pamazām sāka augt parasto bebru skaits. XXI gadsimta sākumā bija apmēram 500-600 tūkstoši īpatņu, un viņu dzīvotne paplašinājās gan Eiropā, gan Āzijā.

Abas sugas mūsdienās ir sastopamas Krievijas teritorijā, kaut arī bebri ir sākotnējie iedzīvotāji. Tā klāsts aptver gandrīz visu Krievijas Federācijas meža zonu - no rietumu robežām līdz Baikāla reģionam un Mongolijai un no Murmanskas apgabala ziemeļos līdz Astrahaņas dienvidiem. Turklāt šī suga tika aklimatizēta Primorijā un Kamčatkā.

Kanādas bebrs mūsu valstī parādījās pagājušā gadsimta 50. gados, neatkarīgi apdzīvojot Karēliju un Ļeņingradas apgabalu no kaimiņu Somijas reģioniem, un 70. gados šis zvērs tika ieviests Amūras upes baseinā un Kamčatkā.

Beaver apraksts

Bebra izskats ļoti atšķiras no citu grauzēju grupas pārstāvju parādīšanās, kas izskaidrojams ar mūsu varones pusūdens dzīves veidu. No biologa viedokļa ievērojamas zvēra iezīmes ir tā milzīgie priekšzobi, plakana zvīņaina aste un pītas pakaļkājas ar speciālu dakšveida “skrāpējošu” spīli otrajā pirkstā, kā arī vairākas rīkles un gremošanas trakta struktūras pazīmes.

Bebri ir vismasuālākie Vecās pasaules faunas grauzēji un otrie lielākie grauzēji pēc Dienvidamerikas kapiparām. Dzīvnieka ķermenis ir tups, blīvs, tam ir fusiforma forma, tā aizmugurējā daļa ir paplašināta, tikai astes saknē tas strauji sašaurinās. Ķermeņa garums 80 - 120 cm .Pieaugušie sver vidēji 20-30 kg, reti svars var sasniegt 45 kg. Kanādas sugas lielums ir nedaudz lielāks nekā parasti.

Salīdzinoši maza noapaļota galva ar lēnprātīgu un biezu kaklu gandrīz negriežas. Acis ir mazas, ar vertikālu zīlīti un caurspīdīgu mirgojošu membrānu (lai aizsargātu acis zem ūdens). Ausis ir mazas, tik tikko izvirzītas no kažokādām. Ārējām dzirdes atverēm un nāsīm ir īpaši muskuļi, kas saraujas, iegremdējoties ūdenī. Lūpu izaugumi var aizvērties aiz pašizasošiem priekšējiem zariem, izolējot mutes dobumu, kas ļauj bebriem sagraut veģetāciju zem ūdens, neatverot muti.

Dzīvnieku acis gandrīz tikai reaģē uz kustību, slikta redze vairāk nekā kompensē lielisko dzirdi un ožu, kas ir galvenās maņas uz sauszemes.

Aste ir plakana, sasniedz 30 cm garumu, 13 cm platumu un Kanādas bebrā ir īsāka un platāka. Astes airu formas daļa ir pārklāta ar lielām ragveida zvīņām, starp kurām ir reti cieti sariņi.

Piecu pirkstu ekstremitātes ir saīsinātas, tām ir labi attīstītas peldēšanas membrānas uz pakaļkājām (uz priekšējām kājām tās ir zīdaiņa vecumā). Priekšējās kājas ir daudz vājākas nekā pakaļējās kājas, un dzīvnieki tās izmanto kā rokas - ar viņu palīdzību bebrs izvelk priekšmetus, izraida kanālus un caurumus, apstrādā pārtiku. Galvenais dzīvnieku kustības orgāns ir pakaļkājas. Aizmugurējās kājas otrajā purngalā ir divdaļīga spīle, kas sastāv no divām daļām: augšējās smailes un apakšējās platas ragveida plāksnes, kuras ir pārvietojamas viena pret otru. Šo spīli zvērs izmanto higiēnas nolūkos - moling laikā tas attīra un ķemmē matus, noņem parazītus.

Bebru kažokādas ir no gaiši brūnas līdz melnai, visbiežāk sarkanbrūnas. Dažreiz tiek atrasti pinto indivīdi ar dažādu nokrāsu plankumiem. Pavilna ir bieza, tumši pelēka. Ķermeņa apakšējā daļa ir pubescējoši blīvāka.

Tika novērots, ka gaiši brūns krāsas tips ir sens, tas izdzīvoja ledus laikmetā, tāpēc šādi bebri ir labāk piemēroti aukstajam klimatam, savukārt tumšas krāsas īpatņi visbiežāk sastopami vairāk dienvidu populācijās.

Citplanētieši

Globalizācija nevienu nav saudzējusi. Lielas ūdens barjeras, kas savulaik neļāva sugām izpētīt jaunas telpas, tagad var tikt pārvarētas ar cilvēku palīdzību - un dažreiz viņš pats nevēlas palīdzēt dzīvniekiem, augiem un citiem organismiem pārvietoties.

Tāpēc tajās pašās teritorijās sāka atrast sugas, kas iepriekš dzīvoja pretējās Atlantijas okeāna pusēs. Tas galvenokārt attiecas uz Palearktikas un Nearktikas zooģeogrāfisko apgabalu iedzīvotājiem ziemeļu puslodē, kur apstākļi ir diezgan līdzīgi.

Sugu apmaiņa starp Ziemeļameriku un Eirāziju notika agrāk, savukārt Beringa šauruma vietā pastāvēja Beringa stīgas. Bet tagad tas nav par viņiem, bet gan par to, ko cilvēki ir speciāli atveduši.

Piemēram, 16. gadsimtā kolonizatori lauksaimniecības cūkas uz Jauno pasauli nosūtīja mājas cūkas, pēc tam 1912. gadā - savvaļas cūkas medībām. Atrodot cienīgus ienaidniekus un spļaujot uz dzīvžoga, abas cūku pasugas izplatījās visā kontinentā un turpina iekarot visus jaunos Amerikas štatus. Viņi tramina un apēd vietējo veģetāciju un grauj briežu lopbarības bāzi, izplata bīstamas slimības, tostarp cilvēkiem, uzbrūk mājas un savvaļas dzīvnieku mazuļiem un izdara daudzas citas bīstamas darbības.

Savvaļas cūku dzīvotnes Amerikas Savienotajās Valstīs 1988. gadā

Džordžijas Universitātes dienvidaustrumu savvaļas dzīvnieku slimības pētījums

Savvaļas cūku biotopi ASV 2009. gadā

Džordžijas Universitātes dienvidaustrumu savvaļas dzīvnieku slimības pētījums

Kad mājas cūkas savvaļā nokļūst, šķērsojiet tās ar mežacūkām un izveidojiet dzīvnieku populācijas, kuras parastie amerikāņi sauc par milzīgu vārdu skuveklis ("Asā grēda"). Reyzorbekova bandas nebaidās no personas - un, visticamāk, arī no visiem pārējiem.

Cūku piemērs ir viens no visspilgtākajiem, taču patiesībā tas atspoguļo ievesto sugu raksturīgo likteni - atvests uz teritoriju, kur tas vēl nekad nebija bijis.Ja svešzemju suga atrod piemērotus apstākļus jaunā vietā un neatbilst mazai plēsoņu un patogēnu pretestībai, tā ātri palielina to skaitu un sakāvi aborigēnu cilvēkus sacensībās.

Tomēr invazīvām sugām nav jābrauc uz citu kontinentu - un ne vienmēr dzīvnieki. Pēc izskata nekaitīgais (kaut arī aizdomīgi lielais) Sosnovskas latvānis četrdesmito gadu otrajā pusē tika nogādāts RSFSR no Gruzijas. Viņi domāja to pavairot tvertnē, bet izrādījās, ka tas dod produktu, kas nav pārāk kvalitatīvs, savā ziņā pat bīstams lauksaimniecības dzīvniekiem, un kopumā tas veicina ādas fotoapdegumus.

Kad astoņdesmitajos gados augs vairs nebija kultivēts, parādījās vēl viena nepatīkama tā īpašība - vitalitāte. Sosnovska latvānis joprojām neveicas - neskatoties uz visiem pesticīdiem, tas izplatās tikai visā Krievijā un pat jau ir kļuvis par pilsētas leģendu varoni.

Bebru atgriešanās

Svešzemju sugas nav vienīgā savvaļas dabas nelaime. Daudzu dzīvnieku un augu (sēnes un baktērijas, šķiet, notur vairākus gadsimtus) pārpilnība neatgriezeniskas cilvēku darbības dēļ vairākus gadsimtus samazinās.

Ikviens dzirdēja par izmiris vainas dēļ Homo sapiens klejojošais balodis, dodo (starp citu, bija vairākas sugas, un tie ir arī baloži) un Štēra govs. Dažās valstīs ir tikuši apdraudēti tādi parastie putni kā zvirbuļi.

Bet cilvēks ir saprātīgs, lai dažreiz analizētu savas rīcības sekas. Tāpēc viņš joprojām izglāba dažas sugas no izmiršanas - un viņš mēģina kādu atdzīvināt no sīkām populāciju paliekām, piemēram, bizoniem.

Atveseļošanās parasti notiek lēni, un, ja dzīvnieks kādu laiku nav bijis prom, tā atgriešanās tur var radīt negaidītas sekas - un nevis to, ka tie visi būs pozitīvi.

Īpaši interesanti ir tas, kas tagad notiek ar atjaunoto grauzēju - bebru. Precīzāk, ar divām bebru sugām. Iepriekš mūsu kontinentā bija tikai viens parasts (Rīcineļļa, to sauc arī par Eiropas), un pēc tam no Jaunās pasaules viņi atveda arī Kanādas (Castor canadensis).

Kā “veco” bebru atgriešanās un “jauno” bebru parādīšanās ietekmē vietējās ekosistēmas? Kā šīs divas sugas mijiedarbojas? Protams, protams, ne viss ir zināms, bet skaidrs ir viens: šie grauzēji nebūt nav tik iznīcinoši kā cūkas Amerikā.

19. gadsimtā bebrs izmiris visā Eirāzijā. Joprojām: gadsimtiem ilgi viņi medīja viņu par ādām, katoļi ēda gaļu tukšā dūšā, pielīdzinot viņu zivīm, un, vēl ļaunāk, viņš tika nogalināts blakus dziedzeriem, kas atrodas blakus tūpļa smaržai - bebru straumei, kas it kā ir izārstēt visas slimības. Rezultātā divdesmitā gadsimta slieksnis pārmeklēja nedaudz vairāk nekā tūkstoti grauzēju - starp citu, lielāko no esošajiem pēc kapibara.

Visas bebru populācijas, kas saglabājušās Eirāzijā līdz 19. gadsimta beigām

Varos G. Petrosyan et al. / Ekoloģiskā modelēšana, 2019. gads

Pirmie, kas noķēra norvēģus. Viņi jau 1845. gadā noteica bebru medību aizliegumu, kura dēļ viņi savā valstī turēja apmēram simts dzīvnieku ganāmpulku, kas vēlāk pakāpeniski pieauga. Kaimiņvalsts Zviedrija un Somija nebija tik tālredzīgas, un līdz 19. gadsimta beigām viņu teritorijās vispār nebija bebru.

Krievijā bebri izdzīvoja - iespējams, lielākas teritorijas un ilgstošu ierobežojumu dēļ šo dzīvnieku ieguvei dažās vietās. Neskatoties uz to, 1886. gadā pieci dzīvnieki no Baltkrievijas tika ievesti Voroņežas provincē. Tātad sākās pirmsrevolūcijas grauzēju pārvietošana un beidzās.

Jautājumi turpinājās tikai 1934. gadā un plašā mērogā turpinājās līdz karam (un no 1922. gada līdz 60. gadiem bebrus nevarēja medīt). Bebri tika pārvietoti gandrīz katrā republikas Eiropas daļā, izņemot Karēliju, un nedaudz tālāk par Urāliem. Visbiežāk tie bija grauzēji no Voroņežas apgabala - ļoti piecu “baltkrievu” pēcnācēji.

Bebriem RSFSR viss gāja ļoti labi. Tās mājlopi gandrīz visās izlaišanas vietās (un visbiežāk tās bija rezerves) katru gadu auga, viņš uzcēla aizsprostus, ēda apšu mizu un citu augu barību un mierīgi dzīvoja kopā ar savām mazajām ģimenēm. Grauzējs tika atkārtoti ieviests arī citās valstīs - un bieži tika izmantoti dzīvnieki no otras Atlantijas okeāna puses.

Amerikā bebri cieta arī no neizdzēšamām medībām, bet ne tik daudz kā Eirāzijā. 20. gadsimta sākumā viņi, tāpat kā “vecā pasaule”, nonāca aizsardzībā, un viņu skaits sāka atjaunoties. Turklāt 1940. gadu beigās dažos štatos radās interešu konflikts starp bebriem un cilvēkiem: bebru aizsprosti traucēja ASV pilsoņu ekonomiskajām darbībām.

Aidaho divriteņi parādīja cilvēci un neiznīcināja šos grauzējus, bet nolēma tos pārvietot, turklāt caur gaisu: apgabalā, kur dzīvniekus gatavojas pārvietot, bija katastrofiski maz ceļu, un pārvadāšana prasīs pārāk daudz cilvēcstundu. Tagad Ziemeļamerikā ir desmitiem miljonu bebru (un Eirāzijā simtiem tūkstošu).

76 personām tika izveidotas īpašas kastes, kuras atveras, kad tās atsitās pret zemi. Un tas neizbēgami notika: no gaisa tika nomestas kastes, kas aprīkotas ar izpletņiem. Pārsteidzoši, ka dīvainas procedūras laikā gāja bojā tikai viens bebrs.

Divas, nevis viena

Daudzi bebri apņēmās savus bebrus atdzīvināt. Piemēram, 1935. gadā somi viņu teritorijā izlaida 17 dzīvniekus no Eirāzijas, bet divus gadus vēlāk - vēl 7 dzīvniekus tieši no Ņujorkas. Tajā laikā lielākā daļa zinātnieku Kanādas bebru uzskatīja par Eiropas pasugu, tāpēc viņi neko neizšķīra.

Tikai 1973. gadā padomju zoologi Leonīds Lavrovs un Viktors Orlovs parādīja, ka bebriem no Ziemeļamerikas un bebriem no Eirāzijas ir nevienmērīgs hromosomu skaits: pirmajam ir 40, otrajam ir 48. Tādējādi Somijā viņi nodarbojās nevis ar vienu sugu, bet gan. ar diviem.

Padomju Savienībā amerikāņu grauzējiem nebija jāpiedāvā, bet “kanādieši” ieradās 1950. gados paši - no rietumiem. Pirmoreiz mūsu valstī tie tika atrasti Karēlijas Sortavala un Suojärvi reģionos. Līdz 70. gadiem Kanādas bebri izplatījās pa republikas centrālajiem un dienvidu reģioniem.

Tad Tālajos Austrumos tika noķerti un atbrīvoti vairāki desmiti īpatņu - jau zinot, ka tie nodarbojas ar svešzemju sugām. Par atkārtotu ieviešanu atbildīgie uzskatīja, ka šī apgabala klimats visprecīzāk atgādina Ziemeļamerikas un it īpaši Kanādas klimatu.

Melni punkti norāda vietas, kur septiņdesmitajos gados PSRS teritorijā tika izlaisti Kanādas bebri

Bet kāpēc viņi tik ilgi nevarēja atrast tik svarīgas atšķirības starp dzīvniekiem? Visticamāk, 20. gadsimta sākumā bebru vidū neviens nemeklēja hromosomu “neatbilstības”, jo hromosomas joprojām lielā mērā bija noslēpums. No ārpuses Kanādas un Eiropas bebri ir maz atšķirīgi, izņemot to, ka pirmie ir nedaudz mazāki. Ir galvaskausa struktūras pazīmes (tās, starp citu, skaidri aprakstīja tas pats Lavrovs 60. gados) un ekstremitāšu garums, taču, kamēr grauzējs ir dzīvs, tos nav viegli identificēt.

Pirms ātru pārvietošanās un saziņas līdzekļu parādīšanās bija grūti salīdzināt bebru ekoloģijas smalkumus dažādās okeāna pusēs. Tikai XXI gadsimta sākumā Karēlijas teriologi (zīdītāju speciālisti) parādīja, ka abas sugas veido aizsprostus un būdiņas ar vienādu biežumu (vienādos hidroloģiskos apstākļos un līdzīgā augsnē), barojas ar vieniem un tiem pašiem (lielākoties kā apses, bet dažreiz ir satura un bērzs), dzīvo vienādi ilgi (līdz 30 gadiem un vidēji 20), izņemot to, ka tie selekcionējas ar dažādu intensitāti: Kanādas bebram parasti ir vairāk mazuļu metienos.

Bebru cīņa ar bebru?

Ņemot vērā to, cik Kanādas bebru spējas un vajadzības ir līdzīgas vietējo bebru spējām un vajadzībām, kā arī ņemot vērā ārvalstu kolēģu pieredzi (Somijā) C. canadensis Tas izrādījās daudz veiksmīgāks nekā “eiropietis”, pirmais ir piecas reizes vairāk), vietējie zinātnieki pieņēma, ka Rietumu iebrucējs aizstās “oriģinālo krievu”.

Bet tas vēl nav noticis, un Karēlijas dienvidos vispār notiek pretēja situācija. Tajās vietās, kur viņi apzināti izlaiž C. canadensis (tas notika jau tuvāk gadsimta vidum), divtūkstošdaļu sākumā viņiem tika atļauts medīt, kas bija vērsti uz šo sugu - un visi nozvejotie bebri patiesībā izrādījās eiropieši. Un tas neskatoties uz to, ka C. šķiedra Karēlijā viņi to neatveda, viņi tika atbrīvoti tikai kaimiņu reģionos.

Pēc Karēlijas zinātnieku aprēķiniem, 2008. gadā Karēlijas dienvidos vecais labais Rīcineļļa aizņēma 500 tūkstošus hektāru teritorijas, kurā viņi apmetās Castor canadensis. Kāpēc tas tā ir, kādu iemeslu dēļ Eiropas bebram šajā jomā bija ērtāk nekā Kanādas, vēl nav skaidrs. Nav skaidrs arī tas, kas notiek starp divām bebru sugām teritorijās, kur abas sugas satiekas, neatkarīgi no tā, vai tās konkurē (un cik smagi) vai mierīgi sadzīvo.

Leģenda (no augšas uz leju): (1) - vietas Kanādas bebriem (n = 40), (2) - vietas Eiropas bebriem (n = 34), (3) - vietas Kanādas bebriem, (4) - bebru iespiešanās veidi . Kanādas bebri ir pelēkas figūras, Eiropas bebri ir melni.

P.I. Danilovs et al. / Zooloģiskais žurnāls, 2008. gads

Faktiski Kanādas bebra aizstāšana ar Eiropas tika novērota jau agrāk - 20. gadsimta vidū Ukrainas Rivnes reģionā un Olštinas reģionā Polijā. Tomēr tur C. canadensis to nebija daudz, bet Dienvidkarēlijas scenārijā sākumā tie bija tikai klāt - un tikai pēc tam eiropieši nāca no kaimiņu reģioniem.

Tādējādi mēs sastopamies ar retu gadījumu, kad aborigēns veiksmīgi nonāk pretī savam apkārtējam vides iebrucējam un pat atgrūž viņu malā, tomēr nav skaidrs, kāpēc (un nav pilnībā zināms, vai tas atgrūžas).

Bet ir pāragri priecāties par to, kas notika konkrētajā apvidū, jo ir daudz vairāk apgrieztu piemēru, un nav pagājis daudz laika kopš bebru atgriešanās evolūcijas un ekoloģijas mērogā.

Iespējams, tas ir iemesls, kāpēc Severtsova ekoloģijas un evolūcijas institūta speciālisti ir izveidojuši Kanādas un Eiropas bebru skaita dinamikas matemātiskos modeļus vairākās rezerves ziemeļu, dienvidu, centra un rietumos no Eiropas areāla Rīcineļļa.

Zinātnieki izmantoja informāciju par abu sugu īpatņu skaitu katrā konkrētajā brīdī par pieejamajiem gadiem, kā arī ņēma vērā sākotnējās populācijas lielumu (cik daudz grauzēju tika izlaisti un vai bija vietējie), dzīves ilgumu, auglību, pubertāti un biežākos bebru nāves cēloņus.

Uz šiem datiem balstītie modeļi parādīja, ka visos izpētītajos punktos Kanādas bebrs agri vai vēlu aizstās Eiropas bebru, un kad tas ir atkarīgs no konkrētā apgabala vides apstākļiem un sākotnējā “Kanādas” un “Eiropas” skaita. Pēc 31–146 gadiem Eiropas bebru īpatņu skaits sāks samazināties, un pēc 120–500 gadiem tas kopumā samazināsies līdz nullei - un citplanētietis no Amerikas izdzīvos un sasniegs pat stabilu skaita līmeni.

Severtsova IPEE zinātnieku uzbūvētie modeļi. Visi grafiki rāda, ka sarkanā līnija (Kanādas bebrs) galu galā prevalē pār melno (Eirāzijas bebrs)

Varos G. Petrosyan et al. / Ekoloģiskā modelēšana, 2019. gads

Cik patiesas ir šādas prognozes, rādīs laiks. Pa to laiku abi bebri lielākajā daļā biotopu, kur tiek skaitīti skaitītāji, jūtas labi (tomēr ir arī skumji izņēmumi) un paplašina savu izplatības areālu.

Bebri, daba un cilvēks

Kāpēc mums pat jāuztraucas par dažiem bebriem, jāuzrauga, kurš no viņiem “pārspēs”, noteiks viņu skaitu? Ja tikai tāpēc, ka bebrs ir galvenais dzīvais pārveidojošais spēks pēc cilvēka. Bebri uzcēla aizsprostus un izveidoja aizsprostus jau pirms cilvēku parādīšanās Krievijas Centrālajā līdzenumā (un arī Ziemeļamerikā).

Vietā, kur Kanādas bebri nekad nav bijuši, viņi jau ir izcēlušies troksni. Tierra del Fuego salā (Argentīna un Čīle to savstarpēji sadala) to skaitu nevar samazināt līdz pieņemamam līmenim, un iebrukuma radītos zaudējumus nevar atlīdzināt.

Tierra del Fuego 1946. gadā piecdesmit indivīdi tika atbrīvoti, lai attīstītu dzīvnieku medības. Bet bebru medības kaut kādu iemeslu dēļ nesāka pieprasīt: vietējie iedzīvotāji atzīst, ka pat tagad īsti nesaprot, kā noķert bebrus. Bet jaunie grauzēji svešā vietā sev apmetās ne tikai mežos, bet arī stepēs - un vienlaikus iznīcināja daudzus kokus.

2013. gadā Čīles valdība aplēsa bebru nodarīto kaitējumu gandrīz divu miljardu ASV dolāru apmērā. Argentīna, protams, arī to ieguva.

Kāpēc tas notika? Protams, plēsoņu neesamība to ietekmēja - un “pārsteiguma faktors” spēlēja augiem - bebru upuriem. Daudzi cietkoksnes Ziemeļamerikā ir attīstījušies kopā ar bebriem. Vienkārši sakot, viņi ir "pieraduši" pie tā, ka kāds pastāvīgi noplēš mizu, un stumbri nokrīt. Un Dienvidamerikā nebija kam šādā veidā atlaidināt kokus, tāpēc lielākoties tie nav spējīgi atgūties no stumbra “izciršanas”, kā to dara ziemeļu sugas, izmantojot daudzgadīgu augšanu.

Un ko bebri, it īpaši kanādieši, tagad dara Eirāzijā? Atkarīgs no tā, par kuru teritoriju mēs runājam. Bet acīmredzot Kanādas un Eiropas bebru ietekme uz dabu (kur tie pastāv līdzās) mūsu kontinentā nav ļoti atšķirīga, un vairums pētnieku starp tām nerada lielas atšķirības, ņemot vērā šo sugu ietekmi uz ekoloģisko situāciju.

Ob baseinā bebru aizsprosti veicina metāna koncentrācijas palielināšanos ūdenī, bet tajā pašā laikā palielina oglekļa "aizbēgšanas" intensitāti uz grunts nogulumiem - tas ir, tie palielina siltumnīcefekta gāzu veidošanos, bet tie to nedara.

Dabas liegumā “Prioksko-Terrasny” augsnēs, kas atrodas netālu no bebru aizsprostiem (tas ir, galvenokārt jūrā), slāpekļa un oglekļa saturs ir palielināts, salīdzinot ar blakus esošo “ne-bebru” teritoriju augsnēm. “Bebru” augsnes mikroorganismi dzīvībai izmanto vairāk vielu un uzkrāj vairāk organisko vielu, tomēr Maskavas tuvumā esošie biologi atzīmē, ka šāda baktēriju kopiena ir mazāk stabila.

Stepēs netālu no Orenburgas bebru aizsprosti stabilizē mazo upju kanālus, pateicoties kuriem šo sauso teritoriju dzīvnieki saņem pastāvīgas vietas laistīšanai. Tajā aug putnu, rāpuļu, dzīvnieku un bentisko bezmugurkaulnieku sugu daudzveidība, bet gar krastiem pazūd koki un galvenokārt paliek zāles. Tas nav pārsteidzoši, ņemot vērā, ka bebri nogāž kokus un upju krastus aizsprosto ar aizsprostiem.

Līdzīgs attēls ir Penzas reģiona meža stepēs. Tiesa, meža-stepju zonas pētnieki atklāja, ka bebru aizsprostu klātbūtnē daudzu zivju skaits samazinās - sakarā ar skābekļa satura samazināšanos ūdenī un fiziskiem šķēršļiem migrācijai. Tāpēc bebrus nav iespējams saukt par zivju audzētājiem.

Taigā bebri izcērt arī kokus, taču šāds mežs tiek atjaunots ātrāk nekā meža-stepju kopienas.

Tiek apgalvots, ka grauzēju inženieris apēd ne vairāk kā trīs līdz sešus procentus koku, kas atrodas netālu no viņa dzīvesvietas. Ja bebri apēda pārāk daudz augu, tad to skaits samazināsies - un lielākajā daļā Krievijas Eiropas daļas, kur atrodami bebri, tas nenotiek. Tas nozīmē, ka šo dzīvnieku negatīvā ietekme uz floru nav pārāk liela.

Kur Karēlijā ir daudz nokrišņu, bebri spontāni pārpludina apkārtni. Dažās vietās tas mazo zīdītāju, piemēram, kātiņu, skaitu samazina 2–2,5 reizes, un daudzos jaunizveidotos purvos tas, gluži pretēji, palielinās par lielumu.

Tajā pašā vietā visspēcīgākais ir bebru nodarītais kaitējums cilvēku saimnieciskajai darbībai. Viņi noliedz zemes kanalizāciju, plūdu ceļus un elektrolīnijas. Dažos gadījumos bebru zobu sagriezti stumbri nenokrīt zemē, bet pie vadiem, un tad veselas apdzīvotās vietas zaudē elektrību.

Izplatīšana

Vienīgais izdzīvojušais iedzīvotājs dzīvo Tuvas ziemeļaustrumos. Tas dzīvo Sayan kalnos 1600-1700 metru augstumā virs jūras līmeņa Jeniseja kreisajā pietekā.Bankas ir stāvas un stāvas, straume ir strauja. Slikta ūdens veģetācija. Vēsturiskos laikos bebri apdzīvoja visu Āzijas ziemeļu daļas meža zonu, izņemot Sahalīnu un, iespējams, Kamčatku.

Diēta un barošanas izturēšanās

Bebru lopbarības resursi ir ierobežoti, kas nosaka mozaīku un nestabilitāti viņu apmetņu laikā.

Bērziem ir liela nozīme uzturā, kaut arī bebriem pārtikas vērtības ziņā priekšroka dodama bebriem, vītoliem utt., Kuru biotopos biotopi ir mazi. Zālaugu barības krājumi ir ļoti trūcīgi. Dzīvnieku barības audzju nevienmērīgais izvietojums ir iemesls bebru apmetņu un plašo individuālo zemes gabalu nelielumam, kad viena ģimene var aizņemt līdz 3 km no upes kanāla, un apdzīvotās vietas ir atdalītas ar daudziem kilometriem. Izbeidzoties lopbarības resursiem, bebri pamet apmetni un pārceļas uz jaunu vietu.

Darbība

Bebrs savus zemes gabalus sakārto bērza un vītolu biezokņos. Bebru apmetnes atrodas tālu viena no otras 5-10 km attālumā. Bebri dzīvo caurumos, aizsprosti tiek būvēti ārkārtīgi reti. Apdzīvotās ūdenstilpes ar piekrastes augstumu 1,5–2,5 m ar bērzu piekrastes augu kompleksā. Īpaši labvēlīga ir purvaina bērza kombinācija vienā krastā un bora savienojums pretējā augstumā, ērts pārošanai ziemošanas periodā.

Vaislas

Pavairot reizi gadā. Gon martā. Bebri dzimst jūnijā plūdu sezonā. Pubertāte rodas 3 gadu vecumā. Zema auglība. 1-2 mazuļu slotā. Apmetnē ietilpst 2-3 indivīdi, retāk 3-5. Ģimenē var būt viengadīgi un divus gadus veci bebri. Vasarā jauno iedzīvotāju skaita pieaugums ir 26,7%, viena gada veco indivīdu - 25,6%, divu trīs gadu vecumu - 14%, pieaugušo - 33,7%. 2-3 gadus veci bebri veic ilgas migrācijas, meklējot piemērotas vietas apmetnei.

Interesanti fakti

Ienaidnieki ir lāči, āmrija, vilks, lūsis un klaiņojoši suņi, jaunas līdakas un ūdri ir bīstami. Kondo-Sosvinska populācijas reprodukciju negatīvi ietekmē agrīnā jauno augšanas stadija, īpaši ilgstoša pavasara un lēnas augu veģetācijas, vēlu sniegputeņu, pavasara plūdu un vasaras plūdu gadījumā. Bebru kolonijas bieži maina savu izskatu, tiek atrasti vientuļi un klejotāji.

Dzīvesveids

Bebri pastāvīgi dzīvo netālu no ūdens. Viņu iecienītākās dzīvotnes ir pārblīvēti, lēni plūstoši vai stāvoši meža dīķi. Izšķirošais faktors, lai nokārtotu konkrētu rezervuāru, ir pārtikas pieejamība - koku un krūmu veģetācija. Vītoli un apses koki ir vairāk mīlēti dzīvniekiem. Grauzējs izvairās no lielām upēm ar lieliem plūdiem, jo ​​tā mājokli var appludināt.

Bebri ved mazkustīgu dzīvesveidu. Lielāko gada daļu viņi ir aktīvi krēslas un nakts stundās, atstājot patversmes saulrietā un atgriežoties rītausmā. Ziemā ziemeļu platuma grādos, kad aizsprosti ir pārklāti ar ledu, dzīvnieki vienmēr paliek būdās vai zem ledus, jo tur temperatūra saglabājas aptuveni 0 ° C, bet ārā ir daudz aukstāka.

Sauszemes apstākļos bebrs rada lēna un neveikla dzīvnieka iespaidu, kad viņi klejo apkārt, paļaujoties uz lielām kluba pēdu pēdām un īsajām priekšajām kājām. Tomēr briesmu gadījumā viņš galops pie ūdens.

Starp visiem grauzējiem mūsu varonis ir vislabāk piemērots kustībai ūdenī. Tās torpēdas formas korpuss ir pilnveidots, un vilna neizlaiž ūdeni. Viņš lēnām peld pie ezeru virsmas, lēnām kustinot ķepas, kamēr viņa aste kalpo kā sava veida stūre. Nirot vai peldoties lielā ātrumā, grauzējs strauji viļņo asti augšā un lejā un vienlaicīgi airē ar pakaļkājām.

Tāpat kā zāģa cirvis, grauzēju zobu priekšējā emalja ir īpaši pastiprināta. Mīkstāka aizmugurējā virsma slīpējas ātrāk, veidojot asu, kaltam līdzīgu malu, kas atvieglo koku ciršanu. Zvērs ar asiem priekšējiem priekšējiem zariem var sašūt un notriekt līdz metru biezu koku. Tāpat kā visiem grauzējiem, bebriem ir lieli priekšzobi, kas aug ar tādu pašu ātrumu, kādu sasmalcina.

Fotoattēlā bebrs demonstrē savus unikālos priekšzobus.

Tas ir tas, ko grauzējs var darīt ar kokiem

Aizsprosti un būdiņas

Varbūt visi ir dzirdējuši par šo dzīvnieku pārsteidzošajiem celtniecības talantiem. Bezspēcības dēļ bebri ir iemācījušies vidi pielāgot savām vajadzībām. Viņu radītie aizsprosti palielina ekoloģisko daudzveidību, paplašina ūdens teritoriju, palielina ūdens daudzumu un kvalitāti, kā arī maina ainavu. Par pamatu aizsprostam parasti izmanto koku, kas nokritis pāri straumei. Tas ir piegružots ar zariem, koku stumbru daļām, akmeņiem, zemi, veģetāciju, līdz aizsprosts sasniedz 100 metrus (aizsprosta malas sniedzas tālu ārpus kanāla), un augstums bieži sasniedz trīs metrus. Šajā gadījumā ūdens līmeņa starpība sasniedz divus metrus. Gadās, ka ģimene vienlaikus uzceļ vairākus aizsprostus, kā rezultātā veidojas vesela dīķu kaskāde. Grauzēji ir īpaši dedzīgi aizsprostu būvē pavasarī un rudenī, lai gan darbu var turpināt visu gadu.

Bebru aizsprosts

Bebri ir kvalificēti ekskavatori. Parasti viņi izraida daudzus caurumus ģimenei piederošā vietā, kas var būt gan vienkārši tuneļi, gan veseli labirinti, kas ved no strauta vai aizsprosta krasta uz vienu vai vairākām kamerām. Daudzos biotipos šie grauzēji izmanto urvas kā primārās patversmes.

Tas izskatās kā bebru būda

Vēl viena piekrastes mājas iespēja ir būda. Viņu bebri būvē tajās vietās, kur nav iespējams ierīkot caurumus. Dzīvnieki kā būdiņas pamatu izmanto veco celmu, zemo krastu vai pludināšanu. Ārēji šāds mājoklis ir liela zaru kaudze, koka stumbru gabali, ko kopā satur zeme, dūņas, augu atliekas. Iekšpusē ir ierīkota ligzdošanas kamera, no kuras eja iet zem ūdens. Vidēji būda diametrs sasniedz 3-4 metrus. Sarežģītākām struktūrām ir vairākas kameras dažādos līmeņos. Būdas var būt īslaicīgas un pastāvīgas, tās tiek izmantotas daudzus gadus. Pēdējie tiek nepārtraukti pabeigti un var sasniegt 14 metrus diametrā un vairāk nekā divus metrus augstumā.

Starp citām bebru celtniecības darbībām kanālu rakšana ir visgrūtāk. Ar priekškājām viņi savāc dubļus un dubļus no mazu strautu un purvu taku apakšas, metot tos uz sāniem no sava ceļa. Iegūtie kanāli ļauj dzīvniekiem palikt ūdenī, pārvietojoties starp aizsprostiem vai uz barošanas vietām. Lielākoties grauzēji to dara vasarā, kad ūdens līmenis ir zems.

Ir vērts atzīmēt, ka Kanādas bebri ir centīgāki un aktīvāki celtnieki nekā parasti. Viņu ēkas ir sarežģītākas un izturīgākas, jo tās būvniecībā aktīvi izmanto akmeņus.

Diēta

Bebri ir tikai zālēdāju dzīvnieki. Viņu ēdiena sastāvs var atšķirties sezonāli. Pavasarī un vasarā viņu uztura pamatu veido lapas, saknes, garšaugi, aļģes. Līdz rudenim viņi pāriet uz plāniem koku un krūmu zariem, dodot priekšroku apsēm, vītoliem vai alkšņiem.

Sākot no oktobra vidus, grauzēji sāk novākt koksnes barību ziemai. Tas var būt biezi zari un pat apšu, vītolu, putnu ķiršu, alkšņa, bērza stumbru daļas, kā arī neliels skaits skujkoku. Nolobītos kokus dzīvnieki sagriež mazos gabalos un glabā zem ūdens dziļās vietās netālu no urvām un novietnēm. Bebri var peldēties pie saviem krājumiem zem ūdens, neatstājot drošu aizsprostu.

Ja nepietiek koksnes barības, dzīvnieki ir apmierināti ar mitrāju veģetāciju. Reizēm ir iespējami reidi uz dārziem, kuru atrašanās vieta ir maza, un dārzeņu dārziem.

Daudzi Eiropas bebri ziemai krājumus neveic. Tā vietā viņi ziemā dodas krastā, meklējot pārtiku.

Bebru straume

Dzīvniekiem raksturīga iezīme ir "bebru straume", ko ražo īpašas dziedzeri. Tā ir sarežģīta viela, kas sastāv no simtiem sastāvdaļu, ieskaitot spirtus, fenolus, saliciladehīdu un kastoramīnu. Šīs vielas zinātniskais nosaukums ir castoreum.

Jau kopš seniem laikiem bebru straumei tiek piedēvētas pārdabiskas ārstnieciskās īpašības. Y-IY gadsimtos pirms mūsu ēras Hipokrāts un Herodots atzīmēja tā efektivitāti noteiktu slimību ārstēšanā. Un šodien šī viela ir atradusi pielietojumu tautas medicīnā, bet to galvenokārt izmanto parfimērijā.

Pats bebrs savu aromātisko noslēpumu izmanto marķēšanai. Smaržīgās birkas ir viens no veidiem, kā mūsu varoņi apmainās ar informāciju. Gan Kanādas, gan upju sugas atstāj smakas pēdas pilskalnos, kas būvēti ūdens tuvumā no dūņām un augiem, kas izvirzīti no rezervuāra apakšas.

Ģimenes attiecības

Visbiežāk bebri dzīvo ģimenes grupās (kolonijās), taču ir arī indivīdi, kuri dod priekšroku vientuļam dzīvesveidam. Nepietiekamas barības dēļ vientuļo dzīvnieku īpatsvars var sasniegt 40%.

Ģimenē ir pieaugušu cilvēku pāris, kārtējā gada mazuļi, pagājušā gada mazuļi un dažreiz viens vai vairāki pusaudži no iepriekšējiem metieniem. Ģimenes lielums var sasniegt 10–12 indivīdus.

Hierarhija kolonijā tiek veidota pēc vecuma principa, kurā dominē pieaugušais pāris. Fiziskas agresijas izpausmes ir reti sastopamas, lai gan blīvās bebru populācijās var novērot rētas uz astes. Tas ir cīņu ar svešiniekiem teritoriālās robežas tuvumā rezultāts.

Šo grauzēju tvaiki ir nemainīgi un saglabājas visu partneru dzīves laikā. Ģimenes grupa ir stabila, daļēji zemās ciltsdarbības dēļ. Viņi gadā ienes vienu vaislu, parastajā bebrā no 1 līdz 5 mazuļiem, Kanādas auglība ir augstāka - līdz 8 mazuļiem. Tomēr visbiežāk slotajā ir 2-3 mazuļi.

Sacensības sākas janvārī (diapazona dienvidos) un ilgst līdz martam. Grūtniecība ilgst 103-110 dienas.

Jaundzimušais ir pamanīts, blīvi pubertātes stāvoklī ar apakšējiem priekšējiem priekšējiem zariem. Māte zīdaiņus baro ar pienu (kas ir 4 reizes treknāks nekā govs piens) apmēram 6-8 nedēļas, kaut arī divu nedēļu vecumā bebri sāk nogaršot viņu vecāku atnestās maigās lapas. 1 mēneša vecumā jaunākā paaudze sāk lēnām atstāt ligzdu un ēst pati.

Kamēr bērni ir ļoti mazi, tēvs lielāko daļu laika pavada, aizsargājot ģimenes zemes gabalu: viņš patrulē uz robežām un atstāj smakas pēdas. Mātīte šajā laikā ir aizņemta ar mazuļu barošanu un kopšanu. Bērni ātri aug, bet, lai apgūtu aizsprostu un būvēšanas iemaņas, viņiem ir nepieciešama vairāku mēnešu prakse. Vecāki māca viņiem piedalīties visos ģimenes jautājumos, ieskaitot celtniecību.

Parasti jaunieši pamet ģimenes un otrajā gadā dodas meklēt savu nākotnes zemi un vada vientuļu dzīvesveidu, līdz iegūst pāris.

Bebru pubertāte notiek otrajā dzīves gadā, bet mātītes parasti sāk vairoties 3-5 dzīves gados.

Maksimālais parasto bebru dzīves ilgums dabā ir 17-18 gadi, kanādiešu - 20 gadi. Tomēr in vivo viņi reti dzīvo vairāk nekā 10 gadus. Šo grauzēju maksimālais vecums, kas reģistrēts bērnistabā, sasniedza 30 gadus.

Komunikācija

Bez teritorijas apzīmēšanas bebri sazinās savā starpā ar palīdzību, klabinot asti ūdenī. Parasti pieaugušie indivīdi svešiniekiem stāsta, ka ir pamanīti. Grauzējs, kurš iebruka okupētajā teritorijā, izsauc atbildes klanu, ļaujot viņam novērtēt savu nodomu nopietnību un radīto draudu pakāpi.

Vēl viens saziņas veids ir dažādas pozas, kā arī balss: dzīvnieki var ņurdēt un svilpt.

Bebru ieguvumi un kaitējums

Kā jau minēts, bebri ir pazīstami ar tieksmi pēc celtniecības: aprīkojot savas apmetnes, viņi veido aizsprostus, kas regulē ūdens līmeni ūdenstilpēs. Tā rezultātā ūdens var appludināt lielas meža teritorijas un iznīcināt to. Var ciest ganības un ceļi.

Otrais negatīvais punkts ir tas, ka aizsprosti pasliktina zivju nārsta apstākļus, jo tie ir mehānisks šķērslis sireņu, sižu, lašu un foreļu zivju pārejai uz nārstu mazās upēs.

Tagad apskatīsim šo dzīvnieku darbību no otras puses. Ilgu laiku upē esošo bebru aizsprostu kaskāde aizkavē kausēšanas un lietus ūdens daudzumu, un tas samazina plūdu iespējamību plūdu laikā, samazina grunts un piekrastes eroziju, saīsina vasaras zemā ūdens periodu un veicina cilvēku darbības rezultātā iznīcināto avotu un strautu sistēmas atjaunošanu. Tas viss padara dzīvnieku apdzīvoto mežu mazāk sausu un tāpēc daudz mazāk pakļautu meža ugunsgrēkiem.

Palēninot upes plūsmas ātrumu, aizsprosti palielina nogulumu uzkrāšanos, veidojot dabisku filtrācijas sistēmu, kas no ūdens noņem potenciāli bīstamos piemaisījumus. Turklāt topošās plašās ūdenstilpes rada arī citas priekšrocības, piemēram, palielinātu ekoloģisko daudzveidību.

Bebri uzlabo arī zaķu, briežu barību, barojoties ar aizsprostu būvēšanai izmantoto materiālu "atkritumiem", un tas, savukārt, piesaista plēsīgus dzīvniekus.

Tādējādi šiem grauzējiem ir nozīmīga loma blakus ūdens sistēmās, un cilvēks var tikai paplašināt zināšanas par viņu bioloģiskajām vajadzībām un izstrādāt stratēģijas, kas ļautu gan cilvēkiem, gan bebriem kopā izmantot ainavu.

Pin
Send
Share
Send