Par dzīvniekiem

Balaenoptera borealis nodarbība, 1828. gads - morfils asgellog sei

Pin
Send
Share
Send


  • Biotops - atklāts ūdens.
  • Statuss - notiek visur.
  • Grupu skaits - 2-5 (1-5) lielākās grupas, līdz 30, pārtikas vietās.
  • Mugurkaula atrašanās vieta - tālu aiz centra
  • Jaundzimušā svars - 725 kg.
  • Pieaugušā svars - 20-30 tonnas.
  • Jaundzimušā garums - 4,4-4,8 m.
  • Pieaugušā garums - 12-16 m.
  • Uzturs - Atlantijas okeāna ziemeļdaļā valis ēd dažādas kapazivju un eifasiacephalan sugu sugas, Tālo Austrumu jūrās - papildus zivīm (saura, Klusā okeāna sardīne, kausējums, gerbele, polloks, kapelīns, navaga, makrele, jūras lenoks, siļķe, polloks, jūras ruff) , un Kurilu grēdu un Japānu arī galvkāji. Dienvidu puslodē ēdienkarte ietver vairāk nekā piecdesmit vēžveidīgo sugu, līdz pusotram duci zivju sugu un vairāk nekā duci spārnoto un galvkāju mīkstmiešu sugu. Antarktīdā sejavas galvenā barība ir tāda pati kā visiem baleen vaļiem - eifāzijas melno acu vēžveidīgajam.

Nosaukums latīņu valodā borealis nozīmē "ziemeļu" (ziemeļu). Citi nosaukumi: Sei valis, pollaka valis, akmeņogļu zivju valis, sardīņu valis, Japānas lakstītājs, rorqual de Rudolphi (Fr), seiwal (Ger), noordse vinvis (NL), sejhval (Dan), sejval (Swe), seihval (Nor) ), balenottera boreale (It), ballena boba, rorcual norteno (Sp), baleia-sardinheira (Por), iwashi kujira (Jap), seival (Rus). Trešais lielākais minkvalis. Vēl viens nosaukums ir sānu valis.

Sejvalis nolaižas uz leju, nedaudz noliecoties, tāpēc tā kājveida kāta mala vai nu vispār neparādās no ūdens, vai arī ir novietota zemu un neveido pusloku. Strūklaku skaits ir neregulārs - no 1 līdz 5, ar pauzēm starp tām no 4 līdz 22 s, ar 2-5 m augstumu. Niršana ilgst no pus minūtes līdz 12 minūtēm. Vislielākais kustības ātrums ievainotajiem ar birkām pirmajā brīdī sasniedz 40-50 km / h, bet ganībām tas samazinās līdz 5 km / h. Zvērs parasti lēnām peld, un tad virspusē ir pamanāmi virpuļi, ko izraisa astes daivas darbība.
Ektoparazīti ir tādi paši kā pirmajās divās minkes vaļu sugās.

Sayvale ir tikpat plaši izplatīta kā finwal, bet parasti izvairās no ledus Arktikā un Antarktikā, parādās tur vēlāk nekā lielās minkeļu vaļu sugas un ir mazāk regulāra migrācijā. Ziemeļu puslodē tas nokļūst Deivisa, Špicbergenas, Novaja Zemlijas, Aļaskas, Okhotskas jūrā, Kamčatkā un ļoti reti līdz Čukču jūrai. Ekvatoriālajā jostā nelielos daudzumos parādās tikai ziemā. Tas ir daudz Japānas ūdeņos, netālu no Kurilu grēdas dienvidu daļas, netālu no Dienviddžordžijas salas un Dienvidāfrikas krastiem. Blakus Ziemeļamerikas Klusā okeāna krastiem tas ved no Aļaskas līdz Meksikai. Atlantijas okeāna ziemeļdaļā viņš bieži apmeklē Norvēģijas, Hebridu un Orkneju salu ūdeņus, retāk Barenca un Balto jūru, un Baltijas jūrā saivs ir ļoti reti sastopams.

Seivālā grūtniecība ilgst apmēram gadu, pārošanās tiek pagarināta par sešiem mēnešiem, maksimums ir ziemas vidū. Bērns piedzimst 4,5 m garumā, tiek barots ar pienu 5-6 mēnešus un šajā periodā aug līdz 8-9 m.

Salīdzinot ar spuru, sejvals ir mazāk uzbūvēts, tā ķermenis ir salīdzinoši biezāks, krūšu spuras ir īsākas, un muguras spura ir arvien progresīvāka uz priekšu līdz dzīvnieka aizmugurējās trešdaļas sākumam. Muguras krāsa ir tumši pelēka, sānos nedaudz gaišāka, bet vēderā - nestabila, tā variē no pelēkas līdz daļēji balta (bet parasti visa dibena daļa ir balta). Joslu padziļinājumi ir tumši, pelēki vai gaiši. Sānos, it īpaši uz mandelītes kāta, retāk aizmugurē, ir redzami mazi, gaiši plankumi - ektoparazītu un mikroorganismu aktivitātes pēdas. Mugurkaula un astes daivas ir tādas pašas krāsas kā mugura, un krūšu spuras augšpusē ir tādas pašas kā ķermeņa sānos, zem lāpstiņas un krūšu spuras ir bālākas un parasti pelēkas.
Galva ir apmēram 1/4 no ķermeņa garuma, un jaunām sievietēm tas ir mazāks nekā vecām sievietēm, un sievietēm - mazāk nekā vīriešiem. Debesis ir šauras, baltas vai rozā. Uz vēdera 40–64 svītrām garākās no tām beidzas, nesasniedzot nabu. Garie un šaurie deguna kauli veidojas galvaskausā.

  • gareniskais izvirzījums uz galvas
  • augsta pusmēness muguras spura
  • plēves kāts nav izliekts
  • reti rāda kaudālo spuru
  • abas galvas puses ir vienādi tumšas
  • salīdzinoši zema strūklaka
  • elpošana un muguras spuras parādīšana vienlaicīgi
  • bieži peldas tuvu ūdens virsmai

Debesu malās ir 300–400 slotiņu plāksnes ar plānu, matains cirtaini pelēku bārkstis. Plāksnes ir melni pelēkas, bet vairāki desmiti priekšpuses ir baltas, augstākās līdz 80 cm. Plāksnes no pamatnes aug 6-9 cm gadā.

Atsauces: “Dzīvnieku dzīve”, 7. sējums / Zīdītāji / –– Rediģējis V. E. Sokolovs - 2. izdevums, pārskatīts. – M .: Izglītība, 1989. - 558 lpp., Sokolovs V. E. Retie un apdraudētie dzīvnieki. Zīdītāji: Rokasgrāmata.-M .: Augstākā skola, 1986.-519 S.I.

Bernes konvencijas 2. pielikums: Pašreizējais

Īpaša aizsardzība ("atbilstoši un nepieciešamie normatīvie un administratīvie pasākumi") uzskaitītajiem dzīvnieku taksoniem, ieskaitot visa veida apzinātu sagūstīšanu un turēšanu, kā arī apzinātu nonāvēšanu, apzinātu pavairošanas vai atpūtas vietu iznīcināšanu vai iznīcināšanu, savvaļas faunas apzinātu traucēšanu, īpaši selekcijas, audzēšanas un hibernācijas periodā, ciktāl traucējumi būtu nozīmīgi attiecībā uz šīs konvencijas mērķiem, apzināta olu iznīcināšana vai savākšana no savvaļas vai šo olu turēšana pat tukša, turēšana un iekšējā tirdzniecība šajos dzīvos vai mirušos dzīvniekos, ieskaitot dzīvniekus ar pildījumu, kā arī jebkuru viegli atpazīstamu daļu vai tā atvasinājumu, ja tas veicinātu šī panta noteikumu efektivitāti.

Biotopu direktīvas 4. pielikums: Pašreizējais

Dzīvnieku un augu sugas, kas ir Kopienas interesēs (t.i., apdraudētas, neaizsargātas, reti sastopamas vai endēmiskas Eiropas Kopienā), kurām nepieciešama stingra aizsardzība. Viņi ir pasargāti no viņu vai viņu dzīvotnes nogalināšanas, izjaukšanas vai iznīcināšanas. Ņemiet vērā, ka šī Pielikuma saturs tika atjaunināts 2003. gada aprīlī pēc Pievienošanās līguma.

Prioritārās sugas (Ziemeļīrija): Pašreizējā

Ziemeļīrijas prioritāro apdraudēto sugu saraksts, kurām Ziemeļīrijā nepieciešami saglabāšanas pasākumi. Ir izstrādāti kritēriji, lai nodrošinātu, ka prioritārās sugas ir izvēlētas, izmantojot zinātnisku pamatojumu (sk. Http - // www.habitas.org.uk/priority/criteria.html). Saraksts ir izveidots, lai palīdzētu tiem, kas nodarbojas ar bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, vadot lēmumus par to, kur mērķēt rīcību un ieguldīt resursus.

Par sugām

Sei vaļi sastopami subtropu, mērenajos un subpolārajos ūdeņos visā pasaulē. Bieži sastopams ar pollaku Norvēģijā, nosaukums "sei" cēlies no norvēģu vārda pollaks, "seje".

Sei vaļu populāciju ievērojami samazina komerciālās vaļu medības. 19. un 20. gadsimtā sei vaļi bija mērķtiecīgi un tos ļoti iznīcināja komerciālās medības un vaļu medības, un tika lēsts, ka 300 000 dzīvnieku tika nogalināti gaļas un eļļas dēļ.

Šīs sugas komerciālās vaļu medības beidzās 1980. gadā. Lai arī vaļu medības vairs nav liels drauds, šodien dažas Islandes un Japānas zinātniskās vaļu medības turpinās. Kuģu streiki un iejaukšanās šodien rada lielākos draudus sei vaļiem. Sei vaļi ir uzskaitīti kā apdraudēti saskaņā ar Likumu par apdraudētajām sugām un ir noplicināti saskaņā ar Jūras zīdītāju aizsardzības likumu.

NOAA Fisheries un mūsu partneri ir veltīti sei vaļu populācijas saglabāšanai un atjaunošanai. Šo apdraudēto vaļu izpētei, aizsardzībai un glābšanai mēs izmantojam dažādas inovatīvas metodes. Mēs iesaistām savus partnerus, izstrādājot noteikumus un pārvaldības plānus, kas veicina veselīgu zvejniecību un samazina iespīlēšanas risku, izveido vaļu drošas kuģošanas praksi un samazina okeāna troksni.

Statuss

Mūsdienās Klusā okeāna ziemeļdaļā ir ap 8 600 sei vaļu. Tas ir tikai nedaudz vairāk par 20 procentiem no sākotnējiem aprēķiniem, kas šajā apgabalā ir 42 000.

Kopējais sei vaļu populācija visās ASV. ūdeņi nav zināmi.

Jaunākos populācijas novērtējumus var atrast sei vaļu krājumu novērtējuma ziņojumos.

Izskats

Sei vaļiem ir garš, gluds ķermenis, kas ir tumši zilgani pelēkā līdz melnā krāsā un balts vai krēmkrāsas apakšā. Ķermenis bieži ir pārklāts ar ovālas formas rētām (ko, iespējams, izraisa sīkdatņu griezēja haizivis un nēģu kodumi), un dažreiz tai ir smalks "raibums" vai krāsas maiņa vai plankumi.

Sei vaļiem ir gara, saliekta muguras spura, kas atrodas apmēram divas trešdaļas aizmugurē. Sei vaļiem ir no 219 līdz 410 balena plāksnēm (garām, ar pirkstiem, piemēram, plāksnēm, nevis zobiem), kas ir tumšā krāsā ar pelēkām / baltām smalkām iekšējām bārkstīm to milzīgajās mutēs. Viņiem ir arī 30–65 salīdzinoši īsas akordeoniem līdzīgas krokas jeb rīkles rievas, kas stiepjas no apakšas līdz mutei līdz jūras rajonam. Kakla rievu un balenu skaits var atšķirties atkarībā no ģeogrāfiskā populācijas.

Ūdens virspusē sei vaļus var redzēt ar kolonnu vai kuplu triecienu, kura augstums ir apmēram 10 līdz 13 pēdas. Muguras spura parasti parādās vienlaikus ar caurumu, kad dzīvnieks elpo.

Uzvedība un uzturs

Sei vaļus parasti novēro atsevišķi vai nelielās grupās no diviem līdz pieciem dzīvniekiem. Viņi ir ātri peldētāji, kas var sasniegt ātrumu virs 34 jūdzēm stundā.

Sei vaļi ienīst savādāk nekā vairums vaļu. Viņi pirms niršanas neizliek ar muguru un neizrāda savas pūkas, viņi vienkārši nogrimst zem virsmas. Viņi bieži atstāj “pūka izdrukas” - uz virsmas virsmas riņķveidīgus apļus, ko rada pūka kustība zem ūdens.

Vidējais sei valis dienā apēd apmēram 2000 mārciņu pārtikas. Viņi var ienirt no 5 līdz 20 minūtēm, lai pabarotu planktonu (ieskaitot kapakodus un krilu), mazās zivju audzētavās un galvkājus (ieskaitot kalmārus), gan guldot, gan slīdot. Viņi dod priekšroku barībai rītausmā un var uzvesties neparedzami, barojoties un barojoties ar laupījumu.

Kur viņi dzīvo

Sei vaļi ir plaši izplatīti un dzīvo subtropu, mērenajos un subpolārajos ūdeņos visā pasaulē. Viņi dod priekšroku mēreniem ūdeņiem vidējā platuma grādos, un tos var atrast Atlantijas, Indijas un Klusajā okeānā. Vasarā tās parasti sastopamas Menas līcī un Georges Bank un Stellwagen Bank pie ASV. piekraste Ziemeļatlantijas rietumu daļā. Sei vaļu pārvietošanās paradumi nav labi zināmi, taču parasti tos novēro dziļākos ūdeņos tālu no piekrastes līnijas. Sei vaļiem ir neparedzams sadalījums. Daudzi vaļi var atrasties vienā apgabalā uz noteiktu laiku un pēc tam neatgriezties vairākus gadus vai gadu desmitus. Šāda rīcība ir neparasta lieliem vaļiem, kuriem parasti ir paredzams sadalījums. Neviens nezina, kur sei vaļi aug.

Dzīves ilgums un pavairošana

Sei vaļi kļūst seksuāli nobrieduši 6 līdz 12 gadu vecumā, kad tie sasniedz apmēram 45 pēdas garu. Parasti tie pārojas un dzemdē ziemā zemākajos platuma grādos.

Mātītes sugas ik pēc 2 līdz 3 gadiem, grūsnības periods ir no 11 līdz 13 mēnešiem. Teļi ir apmēram 15 pēdas gari un piedzimstot sver apmēram 1500 mārciņu. Mātes 6–9 mēnešus pirms atšķiršanas no mātes izraida teļus vēlamajās barošanas vietās.

Sapīšanās

Viens no galvenajiem draudiem sei vaļiem ir pieķeršanās zvejas rīkiem. Tie var kļūt par iepintu rīku, ieskaitot slazdus, ​​podus un žaunu tīklus. Tiklīdz sapīkušies, vaļi var peldēt lielos attālumos ar piekabinātu rīku, kā rezultātā var rasties nogurums, pavājināta barošanas spēja vai smagi ievainojumi. Šie apstākļi var samazināt reproduktīvos panākumus un nāvi.

Saglabāšana un pārvaldība

NOAA Fisheries ir apņēmusies aizsargāt un atjaunot sei vaļus. Mērķtiecīgas pārvaldības darbības, kas veiktas šo vaļu aizsardzībai, ietver:

  • Trokšņa traucējumu ietekmes samazināšana.
  • Reaģēšana uz balasta sei vaļiem.
  • Naftas noplūdes reaģēšanas plānu izstrāde.
  • Pārskatot projektus, kas varētu kaitēt sei vaļiem.
  • Sabiedrības izglītošana par sei vaļiem un draudiem, ar kuriem viņi saskaras.
  • Iedzīvotāju skaita un izplatības monitorings.
Uzziniet vairāk par mūsu saglabāšanas centieniem

Zinātne

Mūsu pētījumu projekti ir atklājuši jaunus sei vaļu bioloģijas, uzvedības un ekoloģijas aspektus un palīdzējuši mums labāk izprast izaicinājumus, ar kuriem saskaras visi sei vaļi. Šis pētījums ir īpaši svarīgs, lai atjaunotu apdraudētās populācijas. Mūsu darbs ietver:

  • Krājumu novērtēšana.
  • Sei vaļu reakcijas uz skaņu mērīšana.
Uzziniet vairāk par mūsu pētījumu

Pin
Send
Share
Send